De AVG komt eraan: vergeet uw berichtenapps niet!

De Europese privacyverordening verwacht van bedrijven dat ze zorgvuldig omgaan met de persoonsgegevens van betrokkenen zoals medewerkers en klanten. In de praktijk blijkt er vaak onvoldoende aandacht te zijn voor risico’s van het gebruik van berichtenapps zoals WhatsApp en Telegram die voor veel zakelijke communicatie worden gebruikt.

Openbare, veelal gratis berichtenapps worden zowel privé als zakelijk op grote schaal gebruikt. Het delen van vertrouwelijke zakelijke informatie via deze apps kan een risico vormen voor de vertrouwelijkheid van de informatie. Organisaties doen er daarom goed aan onderzoek te doen naar enkele belangrijke kenmerken van beschikbare berichtenapps.

De voor u belangrijkste eisen aan beschikbare berichtenapps kunnen worden onttrokken uit uw informatiebeveiligingsbeleid. Denk daarbij aan het gebruik van encryptie door de berichtenapps. Als voornaamste risico noemt het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) de locaties waar data onbedoeld terecht kan komen. Het NCSC heeft een factsheet opgesteld met de belangrijkste risico’s die horen bij het gebruik van berichtenapps.

Bron: https://www.ncsc.nl/actueel/factsheets/factsheet-kies-een-berichtenapp-voor-uw-organisatie.html