Gemeentes moeten datalekken serieuzer nemen

Slechts 50% van alle datalekken bij gemeentes worden gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat blijkt uit een onderzoek van Reporter radio.

Meer dan een kwart miljoen slachtoffers

Bij deze datalekken wordt bijna altijd de naam en adresgegevens gelekt en in veel gevallen ook het Burger Service Nummer (BSN). Deze gegevens zijn genoeg voor criminelen om identiteitsfraude te kunnen plegen. Volgens het onderzoek zijn ruim een kwart miljoen burgers slachtoffer geworden.

Gemeentes hebben het nog niet allemaal op orde

In 82% van de gevallen hebben de gemeentes het lek niet gemeld aan de betrokken burgers.
Dat kan komen omdat er geen beleid is of omdat het beleid niet bekend dan wel niet toegepast wordt.

Datalekken serieuzer nemen

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat gemeenten de meldplicht serieuzer moeten nemen. “ Wij overwegen nu wel, aan de hand van deze gegevens, om nog een keer een brief naar die gemeenten te sturen, om nog eens heel scherp uit te leggen hoe de norm nu is, hoe die wordt en dat ze altijd moeten melden, omdat ze serieus risico lopen op boetes als ze dat niet doen.”

Quick scan: snel weten wat er moet verbeteren

De Harteveld Groep heeft een modulegewijze methodiek ontwikkeld waarmee u in enkele dagen inzicht krijgt in waar uw gemeente staat, welke risico’s u loopt, welke activiteiten dienen te worden uitgevoerd (als basis om kosten te bepalen) en met welke doorlooptijd gerekend moet worden om aan de BIG en de Wet Meldplicht Datalekken te voldoen.