HR professionals let op: Ransomware!

Druk op zoek naar nieuwe medewerkers, krijg je in de mail een interessante kandidaat. Hij kent jou naam en reageert op een functie die jullie open hebben staan.

Je klik de motivatiebrief open en dat ziet er allemaal heel interessant en betrouwbaar uit. Ook zit er een Excel bestand bij. Je klikt het open en er wordt gevraagd of je de macro’s wil inschakelen. Je klikt op ja..

Vanaf dat moment gaat het mis! Je systemen staan op slot totdat je betaald. Je bent slachtoffer geworden van Goldeneye, een ransomware die op verschillende plekken op de wereld opduikt. Het maakt o.a. slachtoffers bij onze Oosterburen en is speciaal gericht is op recruiters.

Als  je dit overkomt heb je ook meteen een datalek te pakken en moet je dat melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Let dus op!

Nooit macro’s inschakelen en controleer ook even je instellingen in office. Zorg dat office altijd vraagt of macro’s mogen worden ingeschakeld.